T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / GÖNEN - Şehit Cengiz Topel Anaokulu

Haberler

Ock

Dilimizin Zenginlikleri Projesi; 

Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin tarafından başlatılan; Dilimizin Zenginlikleri Projesi; okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.

Bu sayede öğrencilerimiz dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyacak, eserlerimizde geçen sözcüklerin derinliklerini (çeşitli anlamlarını) öğrenecek; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yeniden keşfedecektir.

Bu kapsamda okulumuzda çocukların dil gelişimi ve kelime kullanım kapasitesini artırmak amacıyla, proje çerçevesinde, belirlenen plan dahilinde okulumuzda çeşitli etkinliler yürütülmektedir.

Ara

Yerli Malı Haftası (resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası), 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan belirli günler ve haftalardandır.[1]

I. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.

Haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ''yerli malı kullanmanın önemi'' vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.

Okullarda 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan bu haftada tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilir.

Okul Aile Birliği Başkanlığımız, öğretmenlerimiz  ve değerli velilerimizin katılımı gözleme yaptık. Çocuklarımıza geçmişten günümüze ülkemizin bugüne kadar var olan ürünlerimizin unutulmaması ve son teknoloji yerli malı ürünlerimizi tanıttık. Onlara bu güzel gelişmelerin inanç gayret ve sabır ile olduğunu anlattık. Emeği geçen tüm öğretmen, velilerimize teşekkür ederiz.

Kas

ÖĞRETMENLER GÜNÜöğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama günüdür.

Pek çok ülkede 1994’ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen "Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı"nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi"nin oy birliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür. Kendi kültürel ve tarihî özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Örneğin 12 Arap ülkesinde (BahreynBirleşik Arap EmirlikleriCezayirFasKatarLibyaMısırSuudi ArabistanTunusUmmanÜrdünYemen) her yıl 28 Şubat günü Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye'de her yıl 24 Kasım günü Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk'ün başöğretmen olduğu 24 Kasım günü, 1981 Atatürk Yılı'nda Kenan Evren tarafından Öğretmenler Günü olarak ilan edilmiştir.

Kas

YANAR DAĞ DENEYİ

Deneye başlamadan önce bir yanardağ resmi göstererek, çocuğunuzun yaşına uygun olarak yanardağların nasıl oluştuğu hakkında ona bilgi verebilirsiniz. 

Hatta çok daha gerilere gidip tarih öncesi çağlardan, dinazorlardan ve yanardağların etkilerinden söz edebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun dikkatini daha çok çekebilirsiniz.

Not: Deney her zaman bir yetişkin gözetiminde yapılmalıdır.

Materyaller: Pet şişe, şişeyi kaplamak için oyun hamuru, karbonat, sirke, daha çok köpürmesini isterseniz birkaç damla bulaşık deterjanı ve yine dilerseniz birkaç damla kırmızı gıda boyası. Volkanik görüntü vermek için dağın etrafına süsler ve oyuncaklar yerleştirebilirsiniz. 

Sunum: Öncellikle şişeyi oyun hamuru ile kaplıyoruz. İçine 5-6 yemek kaşığı karbonat döküyoruz. Gıda boyasını da çok az sulandırarak şişenin içine boşaltıyoruz. Daha sonra içine 3 damla kadar bulaşık deterjanı ekliyoruz. Volkanımız patlamaya artık hazır. Yanardağımızın etrafını yeşillikler, minyatür ağaçlarla süslüyoruz. Dinozorlarımızı da yerleştirip sirkeyi şişeye damlalık ya da küçük bir sürahi yardımıyla yavaşça döküp heyecan verici patlamayı izliyoruz.

Sınıf Öğretmenimiz Birgül OĞUZ başkanlığında veli katılımı ile tüm öğrencilerimizi hayrete düşüren bu güzel deney gerçekleşmişitr.

Kas

KÖR EBE OYUNU: Dünya genelinde yaygın bir şekilde oynanan bir çocuk oyunu.

Ebe olarak seçilen oyuncunun gözleri mendil veya eşarp gibi bir malzemeyle bağlanır ve ebe etrafını göremez hale getirilir. Diğer oyuncular ebenin etrafında dolaşır ve ona dokunurlar. Ebe onları yakalamaya çalışır. Ebe gözleri kapalı şekilde birini yakalarsa o ebe olur. Bu oyun herhangi bir alanda oynanabilir. Ebenin gözleri kapalı olacağı için oyun alanından ebenin çarpabileceği eşyalar kaldırılmalıdır. Oyuncu sınırı yoktur. Oyun süres

Sınıf Öğretmenimiz Birgü OĞUZ liderliğinde bir velimiz ve tüm öğrencilerin katılı ile bu güzel oyunu hem öğrendik hemde eğlendik.

Kas

Bazen kimyanın mucizelerine inanmak gerekir, çocukların ilk anda verdikleri tepkiyi görmeniz lazım. Kendiliğinden şişen balon deneyi nasıl mı yapılır ? Hemen başlayalım.

Deneyin Malzemeleri

  • Balon
  • Sirke
  • Karbonat
  • Küçük Su Şişesi

Deneyin Yapılışı

Bu deneyde önce balon şişirmek için ne gerekli olduğu konuşulur. Havayı üfleyerek balonu şişirebileceğimiz söylenir. Balonu üflemeden şişirebileceğimiz söylenir ama bunu başka nasıl yaabiliriz. Haydi tartışalım...

Boş küçük su şişesine yarısına kadar sirke konulur. Şişireceğimiz balonun içine de bir kaç tatlı kaşığı kadar karbonat dökülür. Balonun lastiği şişenin ağzına geçirilir ve içindeki karbonatın sirkenin içine dökülmesi sağlanır. Tepkimeye giren karbonat ve sirke köpürüp hava çıkartmaya başlar ve çıkan havayla balon şişer. Bu esnada elimizle şişenin ağız kısmını tutmanız faydalı olacaktır.

Birgül OĞUZ öğretmenimiz, bir velimizin ve tüm öğrencilerin iştaraki ile güzel bir deney yaptık. Artık balonların üflemeden de şişebildiğini öğrencidk.

Kas

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü, 10 Kasım 1938 günü saat 09.05'te yaşamını yitiren, Türkiye'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk anısına her yıl tutulan ulusal yastır. 10 Kasım gününü kapsayan Atatürk Haftası ise Atatürk'ün yurt genelinde anıldığı, ilke ve devrimlerinin anlatıldığı, radyo ve televizyonda konuşmalarının kendi sesinden yayımlandığı, Atatürk'le ilgili filmlerin gösterildiği; 10-16 Kasım tarihleri arasına karşılık gelen haftaya denir.

10 Kasım günleri saat 09.05'te çalan siren sesleriyle birlikte Türkiye genelinde 2 dakika süreyle Atatürk anısına saygı duruşuna geçilmektedir. Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi binası önündeki bayraklar hariç, Türkiye'deki tüm resmi binalarda ve ülkenin dış temsilciliklerde bayraklar, yas göstergesi olarak yarıya indirilir. Anıtkabir'de bulunan bayraklar diğer günlerde hiçbir sebeple yarıya indirilmez. Bayrağın sürekli çekili bulunmadığı yerlerde, bayrak önce göndere çekilir; daha sonra da yarıya indirilir.

Kas

Kas

SONBAHAR GELDİ
    23 Eylül'den itibaren sonbahar gelmeye başlar.Gündüzler kısalır, geceler uzar. Güneş, erken batar. Daha az ısı ve ışık verir. Serin, yağmurlu ve rüzgarlı günlerin sayısı artar.  Parlayan Yıldızlar gelen sonbaharı karşıladılar. Öğretmenimiz Şenay ERTAN'a ve miniklere teşekkür ederiz. Sonbahar umutla güzelikler ile gelsin İNŞALLAH...

Ekm

 

Cumhuriyet 100 yaşında: Yurdun dört bir yanında ve okulumuzda Cumhuriyet coşkusu

Türk milletinin tarihinde yeni bir devrin kapılarının açıldığı ve "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir." sözünün devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini aldığı Cumhuriyet'in ilanının üzerinden 100 yıl geçti.

NİCE 100 YILLAR DİLEĞİYLE

Ekm

 13 Ekim ''Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü'' kapsamında Afetlerde risk azaltımı, afet yönetimi, afetlere hazırlık gibi disiplinleri içinde barındırmakta ve sürdürülebilir gelişmenin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Geleceğimizi şekillendirecek olan çocuklarımızı Afet risklerinin azaltılması konusunda bilinçlendirmek için “Afete Hazırlık” konusunda farkındalıklarının ve bilgi düzeylerinin arttırılması amaçlandığından, 

 “13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü” kapsamında; 

a) Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü'nde Sivil Savunma Kulübü Öğretmeni sorumluluğunda faaliyetler düzenlenmesi.

            b) Okul ve kurumlarımızda doğa, insan ve teknoloji kaynaklı tüm afetlere ilişkin eğitimler verilmesi, sivil savunmanın öneminin vurgulanması, gerekli görülen tatbikatların icra edilmesi,

Bu kapsamda okulumuzda tüm öğrenci, öğretmen ve personelin katılımı ile deprem tahliye tatbiaktı yapılmıştır.